Kunst en Spijs

Die goeie oude tijd!

De temperatuur daalt. De Sloggies en de huispakken gaan weer aan. Cocooning (terugtrekken in huiselijke kring) is het nieuwe wit. Het gevoel van nostalgie komt meteen weer boven. Waar kun je dit gevoel beter voeden dan in een bejaardentehuis.

Rond koffietijd werden we hartelijk ontvangen. De meegebrachte borstplaat was meteen op en zo ontstonden de verhalen van vroeger. “Vroeger hadden we pas koude winters! Vroeger stopten we nog onze sokken! Vroeger breidden we warme truien! Vroeger wisten we pas wat aardappelen schillen was!” Enz. enz. enz.  Zo raakten we in gesprek met Aagje. 96 jaar, 6 kinderen, 15 kleinkinderen en ook nog wat achterkleinkinderen, dacht ze. Aardappelen schillen was voor haar dagelijkse kost en in de winter werd er dan ook veel stamppot gegeten. Boerenmoes was favoriet maar kon pas gegeten worden na de eerste nachtvorst. Als bourgondische vrouwen wilden wij hier alles over weten. In november en maart werd er een varken geslacht en niks werd weggegooid. In onze wegwerp maatschappij kunnen wij hier een voorbeeld aan nemen. Drie dagen lang was de keuken een grote glijbaan van vet en slachtafval. Het hele gezin werkte hard mee zodat er ook verse worst gegeten kon worden bij de moes.

Inmiddels vertelde de hele tafel smakelijke verhalen en al snel kwamen de tissues  tevoorschijn. Af en toe een traan, maar zeker ook een glimlach. De uren verstreken en het werd voor ons nu echt tijd om subtiel afscheid te nemen van al deze lieve mensen. Om 15 uur waren we thuis. “ ’T duurde ekkes moar dan hedde ok wa!!”

Vol inspiratie hebben we een nieuwe stamppot workshop bedacht. Inmiddels hebben we onze eerste try-out gehad in het Plattelandsmuseum in Uden. Wat een prachtig decor vol met authentieke spullen uit Aagje haar tijd. Echt een aanrader om een keer een bezoekje te brengen aan dit museum en wat geschiedenis te snuiven. Passievolle mensen werken hier dagelijks om de nostalgie in stand te houden. Zouden ze hier dan de goeie oude tijd mee bedoelen?  Voor ons was in ieder geval de cirkel nu rond.